Holoubata jsou tradiční pochoutkou našich předků, kteří jídlo využívali nejen k zahnání kručení v břiše, ale také jako lék. Právě holoubata byla předkládána dětem jako první příkrmy z masa k mateřskému mléku. Pro nemocné a rekonvalescenty byla holoubata hlavní položkou jídelníčku a maminky v těhotenství i v šestinedělí si holouběčím masem upevňovali zdraví. Ovšem hlavně mělo toto delikátní jídlo své místo ve stravě lidí v předjaří po dlouhých a krutých zimách.
V dnešní době mají holoubata své pevné místo na stolech sportovců, lidí s problémy trávicího traktu, ale hlavně všech, kteří chtějí jíst zdravě a chutně.
Maso holoubat je neskutečně křehké, lehce stravitelné a dietní díky krátké době růstu (max 7 týdnů). Při správné kuchyňské úpravě je šťavnaté a velmi rychle hotové. Během kuchyňské úpravy se tak neztratí cenné vitamíny skupiny B-B2, B6 a B12, dále draslík, hořčík, zinek, fosfor a síra.
Naše holoubata jsou rodiči krmena výhradě naší směsí drcených obilovin, strouhanou červenou řepou či mrkví z naší zahrady a luštěninami. Pro obohacení jejich masa vitamíny přidáváme také sušené drcené kopřivy, petrželku a jiné bylinky. Díky rychlému růstu je jejich maso křehké a šťavnaté bez tuku či reziduí z chemických látek.
Častá otázka: Jaký je rozdíl mezi holoubětem a křepelkou na talíři?
Hlavní rozdíl pro všechny jedlíky je ve velikosti oběda. Holoubě je cca dvojnásobně i více větší než křepelka. Další rozdíl je v barvě masa. Křepelka má maso tmavší než holoubě, ovšem běžně se oba řadí mezi zvěřinu. Další rozdíly si můžete najít sami po ochutnání!
V případě zájmu o holoubata nás, prosím kontaktujte na tel: 724 685 010 nebo na e-mail: na-dvorecku@seznam.cz