Vejce

  • Jak nejrychleji oloupat vařené slepičí vejce 

Vejce k loupání by mělo být staré alespoň 7 dní. Vejce uvaříme a prudce ho zchladíme v ledové vodě (stačí ta z kohoutku). Na obou koncích sloupněme část skořápky i se spodní blankou (asi 2 cm čtvereční). Potom vejce otočíme špičkou dolů a do dírky na tupém konci vejce silně foukneme. Oloupané vejce nám hladce vyklouzne ze skořápky.

  • Jak oloupat čerstvé vařené slepičí vejce nebo vejce křepelčí

U čerstvých slepičích vajec je to velmi pracné, ale výsledek stojí za to. U křepelčích vajec jde loupání dobře jen to chce trošku trpělivosti. Uvařené vejce prudce zchladíme v ledové vodě (stačí ta z kohoutku). Poté je vyjmeme a mírným ťuknutím „nakřapneme“ skořápku. Palcem pozvolna celý povrch vajíčka pomačkáme dokud není skořápka všude jemně popraskaná a jakoby celá změkne. Následně pomačkané vejce opět vložíme do studené vody. Vyčkáme asi 2 minuty. Potom na jednom místě malý kousek skořápky odloupneme i se spodní blankou. Následně z tohoto místa po kouskách sloupneme blanku se skořápkou z celého vajíčka.

  • Jak rozbít křepelčí vejce

Křepelčí vejce má tenkou skořápku, ale pod ní silnou blanku. Proto není vhodné ho rozbíjet úderem o hranu jako vejce slepičí. Jinak se dočkáme velkého množství malých úlomků skořápky v jídle. Nejlepší je na jeho rozbití použít ostrý nůž. Malinké křepelčí vajíčko sevřeme mezi palec a ukazováček. Silným úderem ostrého nože vajíčko nasekneme. Sílu seknutí je nutné si „vlastnoručně“ vyzkoušet. Potom již stačí obsah vajíčka jen vyklepnout. Při častém zpracování křepelčích vajec doporučuji pořídit si speciální nůžky na křepelčí vajíčka, které nám tuto práci výrazně ušetří.

  • Jak vyfouknout vejce jen jednou dírkou

Ostrým předmětem (např. nůžtičkami z manikůry) uděláme v tupém konci vejce dírku o takovém průměru, abychom jí volně prostrčili brčko s ohebným krčkem. Vejce s brčkem dáme nad talíř dírkou dolů a do brčka středně silně foukáme. Dírkou kolem brčka nám vyteče veškerý obsah vajíčka do talíře. Následně vyfouknutou skořápku omyjeme i vypláchneme vodou a necháme uschnout. Máme připraveno na Velikonoce na zdobení kraslic.

  • Jak správně uvařit vejce studenou metodou

Křepelčí vejce  – vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme cca 80-90 vteřin, poté vejce prudce ochladíme studenou vodou.

Slepičí vejce – vložíme do studené vody a vaříme:

  • vejce naměkko – 2 až 3 minuty
  • vejce nahniličku – 4 minuty
  • vejce natvrdo – 7 minut

poté vejce prudce ochladíme studenou vodou.

  • Jak správně uvařit vejce horkou metodou

Vajíčka vkládáme do vroucí vody. Potom je necháme vařit 1 minutu, vypneme zdroj tepla a vejce necháme dojít:

  • vejce naměkko – 6 minut
  • vejce nahniličku – 7 minut
  • vejce natvrdo – 10 minut

Výhodou této metody je, že se vejce dlouho nevaří v bublající vodě a tedy o sebe nenarážejí a nehrozí, že se rozbijí.

  • Vychytávky při vaření vajec

Vařte vždy vejce zahřátá na pokojovou teplotu, nedojde tak, k tepelnému šoku vajec a sníží se pravděpodobnost jejich praskání. Při vaření vajec dejte do vody alespoň 5 lžic kuchyňské soli. Když vejce prasknou, tak nevytečou. Lžíce octa přidaná do vody při vaření vajec omezí šednutí žloutků během varu. Před vařením můžete do širšího konce vejce udělat např. špendlíkem malou dírku a sníží se pravděpodobnost prasknutí vajec. Po uvaření vejce okamžitě zchlaďte studenou vodou, jinak dojde k dalšímu „vnitřnímu“ varu vajec a žloutek ve vejci ošklivě zešedne.

  • Jak poznáme čerstvá vejce?

Čerstvá vejce se po uvaření špatně loupou a příliš stará vejce nejsou vhodná k jinému účelu než k pečení. Jak poznáme, zda je vejce čerstvé? Každé vejce má uvnitř vzduchovou bublinu, která se stářím  zvětšuje.

Vejce jakéhokoliv druhu ponoříme do skleničky s vodou:

  • Vejce zůstane u dna – vejce je čerstvé
  • Vejce plave volně ve vodě – vejce je starší, ideální na vaření natvrdo
  • Vejce plave na hladině – vejce je již staršího data, raději ho spotřebujte na pečení

Vejce můžeme také rozklepnout a pozorně si ho prohlédnout

  • Úplně čerstvé vejce – má kyprý žloutek a bílek vypadá jako kroužek ze želatiny, který se pevně drží u žloutku se roztéká do stran. Vypadá jako dvojitý kruh.
  • Starší vejce – má žloutek uprostřed trochu povadlý a kulatý. Dvojitý kruh není moc vidět, skoro mizí a bílek je spíš tekutý, jakoby vodový.
  • Staré vejce – má žloutek plochý, téměř teče, a když ho vyklopíme do vařící vody, tak se úplně rozpadne.